Familj, Fånga dagens tillfälle, förebild, Feelgood, glädje, Happy feelings, Harmoni, inspiration, julefrid, kärlek, kärlek till livet, love & light, lycka, magi, Samhället, styrka, Uncategorized, uppvaknande, wakeup call

Vart bär det hän?

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Stora och små funderingar

Jag står i köket och fixar lite enkel fika/lunch till mig själv. Är inte särskilt hungrig men behöver lite energi innan kundbehandling. Det där lilla extra som ger piff i vardagen utan att kosta en massa….

Tanken kommer bara. Jag tar en extra skiva ost på mina knäckemackor och känner mig busig! Alltså, vart bär det hän med oss nuförtiden? Det är inte hur man har det utan hur man tar det – som kommer vara avgörande i denna tid. Det är min fasta och fulla övertygelse.

Mycket av det vi önskar oss är uppskapade behov och vi frågar oss sällan om vi verkligen behöver eller vill ha. Vi är matade upp över öronen att vi behöver, att vi vill ha och att om vi inte får det vi vill ha och behöver så är det dåligt, det är en brist och vi har det dåligt ställt… ”Alla andra har ju, men jag har inte råd för att…”

Ibland tänker jag att den särskilda tiden vi lever i här och nu har ett särskilt syfte och inte är enbart av ondo. Vi behöver nog skakas om lite och stanna upp. Men än så länge ägnas tiden åt att gömma huvudet i sanden och låtsas. Liksom att det även förekommer en hel del berättelser om brist där barnen som har ”fattiga” föräldrar också vill ha julklappar, godis, läsk och snygga kläder, smink och sånt som ”alla andra barn” har.… En del av denna brist är uppskapad genom just uppskapade behov. Jag och många med mig förstår det här eftersom vi betraktar och ser hur vårt samhälle är uppbyggt. Det är ganska sjukt att det är så och mycket bottnar nog i att vår livsstandard har blivit så hög och komfortabel att vi blivit lite fartblinda i vårt konsumerande samhälle.

Var ÄR egentligen viktigt?

Om jag lägger handen på hjärtat och känner som ett litet barn, så är det andra saker som är viktigare.

Fler saker, coolaste kläderna, godis och läsk… är alldeles betydelselösa om inte kärleken, värmen och tryggheten bor hos dessa barn. En mamma och pappa som är tillsammans med sina barn, göra det bästa möjliga av det som står till bords och kanske säger till sina barn att just den här julen blir det lite mindre julklappar och inget överflöd med mat och godis, men vi firar tillsammans och ja, kanske får vi vissa dagar koka soppa på en spik. Men det är ok! I detta lär sig barnen att förstå saker och förhoppningsvis också vikta vad som är viktigt på riktigt och vad som inte är så himla viktigt.

Summan av allt i mitt resonemang blir att om du så har hur mycket pengar som helst och kan köpa de finaste, dyraste och coolaste julklapparna i hela världen – men glömmer bort omtanken, närvaron, tiden tillsammans och kärleken – så är allt detta ingenting värt! Det finns många sk. bortskämda barn som har allt man kan tänka sig materiellt, men som saknar närvaron och kärleken från sina föräldrar och därmed känner sig väldigt olyckliga och ensamma. Det finns även sk. fattiga barn som känner sig olyckliga och ensamma och som säkert velat byta till att i alla fall ha sakerna… men de flesta människor är ändå ganska enkla och sk. vanliga, vilket gör att de inte är i ytterlägena. De här barnen kommer inte må dåligt av att inte ha sju sorters sillar, fet griljerad skinka och ett överflöd av julmat och julgotte + en megastor hög med dyra julklappar.

I alla fall inte om föräldrarna berättar för sina barn att just nu är läget så att det inte blir överflöd, utan vi gör nåt fint av det vi har och är tillsammans istället.

Vi har kläder på kroppen. Vi har ett hem med sängar, ett kylskåp att förvara maten i, ett köksbord att äta tillsammans vid. Vi har några spel, Vi har en tv att samlas kring och säkert en soffa att mysa i. Även i hem som anses fattiga har de flesta varsin mobil, eller?

Vi kan alla packa en väska med grillkorv och göra pinnbröd över öppen eld vid en gemensam grillplats. Ta med en termos med varm choklad och klicka i lite vispgrädde och spela kubb mitt i vintern. I vårt land har vi allemansrätten. Vi har många kommunala lekparker, grillplatser och parker att vara i helt gratis och det kommer vara jättemysigt att spendera lite tid där tillsammans i familjen!

SE MÖJLIGHETERNA! GÖR NÅT NI INTE BRUKAR SOM KANSKE BLIR ETT AV DE BÄSTA MINNENA NI KAN GE ERA BARN OCH FAMILJER!

Ju mer vi matas med behoven – desto större brist upplever vi

Det är ju lätt för mig att säga som sitter här hemma i ett alldeles eget hus som är varmt och hemtrevligt. Ja, men faktiskt. Det är inte så att vi lever på knäckebröd och vatten, men det är inte heller så att vi har massor av det mesta. Vi har jobbat hårt, vi har strävat, samlat, ibland haft lite panik när räkningarna hopar sig och avstår en hel del av sådant som ”alla andra gör och har”. Vi gör annat, vi gör på vårt sätt och vi både säger och tänker ofta ”att kan man vara glad för det lilla så har man mycket att vara glad för.

För om jag ställer mig frågan om vad som är viktigt på riktigt, så kommer jag inte svara att det är att leva i lyx och överflöd med massor av allt för att fylla uppskapade behov.

Vi har varit sjuka. Vi har levt i andra tider av vårt liv med mycket små medel och vi har också haft perioder när vi har fått kämpa. Vi har båda varit ensamstående och stått med alla räkningar själva. Vi har levt i mindre komfortabla hem utan kärlek och värme med dragiga fönster och iskalla golv. Vi har båda haft barndomar med ärvda kläder och slitna skor.

När jag läser om insamlingar där de önskar presentkort och ännu mera leksaker för att få känna sig som ”alla andra” så vänder det sig lite i magen på mig. Jag hoppas att detta kan landa rätt nu.

Hade vi gått samman och ställt oss utanför alla dessa uppskapade behoven, var hade vi då varit och hur hade vi då sett på våra liv? Hade vi då upptäckt att vi är många som inte ”lever som alla andra” för vad är viktigt? Kanske är det så att vi är ganska många som önskar oss mer tid tillsammans, låta kärleken och tryggheten få flytta in i våra hem och att detta är det som är viktigt? Kanske gör det ingenting att vi inte denna julen kan köpa överflödet av mat och julklappar? Kanske skulle fler samlas tillsammans denna helg och göra något tillsammans? Fira jul med knytis, spela spel och skratta, mota bort ensamheten och saknaden och fylla avsaknaden av materiella ting med livskvalité av rätta virket? Jag tänker så. Vad tänker du?

På min knäckemacka med extra ostskiva på landade budskapet från mitt te denna dag: ”Din styrka är din egen kunskap”. Jag log när jag såg budskapet och tänkte att det är nog så. Jag har tänkt massor kring det jag skriver om nu.

Jag lämnade ett bra jobb med en förhållandevis vettig lön och tryggheten i en anställning, för att starta eget och en mer svajig och definitivt lägre inkomst… men fick friheten att börja styra min tid bättre och därmed släppa en del av stressen över att inte räcka till för min son med hans speciella behov. Många stenar föll från mitt hjärta under den första tiden, men visst har jag haft en annan slags ekonomisk stress. Det tänker jag inte alls förneka. Under några år var det sjukt jobbigt att inte ha möjlighet att fortsätta shoppa det jag ville ha, utan istället fråga mig mer ofta om jag verkligen behövde en kofta till, en jacka till eller kunde jag använda samma för 3:e året i rad? Sådant jag tidigare tagit för givet blev nu till en helt annan vardag. Ändå har jag fortsatt vara väldigt givmild, gett mer än jag fått och skänkt pengar till en del organisationer jag känt in med hjärtat att jag ville ge till. Jag är ett slags levande bevis på att det mesta är uppskapade behov och att jag kan vara oerhört lycklig med det jag har. Det enda jag har saknat är den där tillfälliga lyckan när jag har köpt nåt lite dyrare och finare, för att sedan känna att jag är ju glad i alla fall även om jag inte kände att jag hade råd.

Den girige blir aldrig rik – hur mycket de än har eller skaffar sig, för de vill alltid ha mera och är aldrig nöjda.

Jag ler när jag läser vad det står på bilden. En hel del av detta som vi ansåg som i princip gratislyx tills för ett halvår sedan, har nu blivit lyx.

Ingen unnar sig ett varmt bad eller ångar på med en varm dusch länge… men däremot så tänder vi många ljus, har tyst omkring oss (så vi inte drar elen på radion el mobilen), ler (gratis alltid va?), kela med husdjuren (om du köpte dem innan pandemin när det plötsligt blev svindyrt att köpa hundar och även katter), läsa en god bok blir numera i pappersvariant och i stearinsljusets sken. Ja osv osv…

Hur vi än vrider och vänder så kommer vi ha rumpan bak och fötterna på marken för att ta oss framåt. Kan du vara tacksam och glad när du ser dig omkring i ditt hem, så kanske du faktiskt är ganska rik på livets viktiga innehåll?

( Ett annat ganska bra tips är att byta saker med varandra. Sådant som jag är trött på, kan någon vän tycka mycket om eller ge bort i julklapp till någon som de vet skulle uppskatta! Likaväl som jag har vänner som också har fina grejer som de är supertrötta på. )

Livet blir vad vi gör det till! Njut, lev och ha kul så mycket du bara orkar! Livet kan vara riktigt magiskt om vi bara öppnar upp för att se oss omkring! // I omtanke, kärlek och respekt från Jill 💕💕💕

P.S Jo jag vet att det är många som nu har det riktigt jobbigt ekonomiskt och det är underbart fint att vi kan hjälpas åt och stötta de som behöver. Alla som drar i de här frivilliga organisationerna är GULD VÄRDA! Jag önskar vi slapp ha det så att det finns så många som verkligen inte har råd med mat på bordet hur de än gör… Bara så ni vet, så ni inte tror något annat om det här inlägget. D.S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s