Uncategorized

Det lilla i det stora

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Förmågan att se det lilla vackra och viktiga i det större sammanhanget – är det stora!

– Jill Lagerqvist

Ödmjuk

Dagens ord för mig blir ÖDMJUK och det kommer under min, sonens och hunden Sunes morgonpromenad i vår vackra skog som är klädd i höstskrud. Frisk och klar luft. Jag säger till sonen: ”Dra in djupa andetag nu. Tänk att du andas in nya sköna känslor med bra saker och så blåser du ut skiten” Jag måste säga tydliga instruktioner till honom. Han går precis bakom mig, följer mina fotspår, väljer alltid samma väg om så i valet av att kliva över en sten eller gå till höger om eller vänster om. Jag hör hur han börjar andas högt och jag lotsar honom genom ångesten som har intagit honom, ”In med det braiga, ut med skiten” och så en gång till… hans andetag lugnar sig och vi går vidare med full fokus bland fuktiga löv som täcker de hala stenarna under.

Livet innehåller en så fasligt stor blandning av olika innehåll. Det är som en berg och dalbana och som vanligt landar jag i att det bästa är, att bara följa med i flowet, i högt och lågt. Vi har tagit oss igenom massor och så gör vi nu också och så kommer vi göra framåt ❤

Jag låter ödmjukheten sjunka in i mig och fylla ut alla skrymslen och vrår inombords. Som så ofta landar jag även i att ”Det är inte hur du har det, utan hur du tar det” som gör skillnaden i hur jag/vi mår.

Nästa ord bli TACKSAMHET som jag genom min ödmjukhet kan känna för mina val av hur jag ska hantera. Det finns en skön stolthet inom mig över vad livet lärt mig och hur jag väljer att agera och kommunicera med de jag behöver kommunicera med.

Strul

Det har strulat till sig för sonen. Ett problem som grott ett tag. Mamman som flaggat upp, men allt skulle förmodligen ha sin gång. Nu ska vi fixa en genomförandeplan framåt, få med alla på detta tåg och göra någonting bättre utav det. Det är så livet funkar. Det finns inget färdigt recept eller facit som alltid kommer funka för alla eftersom vi alla är olika och reagerar/agerar olika utifrån det aktuella måendet och allt runtomkring. Därför är det sällan eller aldrig någon som helst mening att börja peka finger på varandra och hamna i kassa konflikter. Prata, få koll på läget, stäm av, agera direkt, lägg inte locket på. Låt det vara högt i tak, våga lyfta det som hänt och våga säga vad du känner med ett försök utan att anklaga. Känner sig någon träffad eller utpekad, våga säga det och red ut det också och be om ursäkt om ordvalen blev otydliga. Direkt.

För det är vad ödmjukhet också handlar om. Att se på allt med en ödmjukhet som leder till förståelse och förhoppningsvis försoning där vi kan enas om saken. Vi kanske ibland får enas om att det var inte alls bra det som skedde, men vi pratar om det, vi kanske fortsätter att tycka lite olika, men vi är överens om att vi ska lösa och göra om och göra mer rätt.

Viktiga vänskapsband

Gårdagen var känslofylld och mitt i allt så var det en sådan fin upplevelse också. När jag fick möta sonens vänner som han bor tillsammans med. Killar, som precis som honom, har olika sorters diagnoser och ut efter deras förutsättningar har skapat upp så fina vänskapsband emellan sig. Höra hur de stöttar, peppar och vill få finnas för varandra. Herre gud vad jag bara fylldes upp med en värme inombords. De känslorna och upplevelserna gör mig just ödmjuk och tacksam ❤ För det här är stort, mycket större än det som råkade hända. Att sonen äntligen får uppleva hur det är att ha vänner på riktigt. Att han får ha ett ungdomsliv utefter sina förutsättningar, med personal som stöttar och finns där i bakgrunden. De flesta har många års erfarenheter och ser/förstår mycket och har en respekt för dem på många sätt. Så viktigt och så värdefullt.

Kanske att det här inte kan gå in hos de som tar för givet en hel del saker i livet. Ber inte om den förståelsen, för jag tror den är en grej de inte ens tänker på. Men för oss som förstår, så vet jag att vi alla inser att det här är stort.

Så jag avslutar med samma som det började med här i detta inlägg.

Förmågan att se det lilla vackra och viktiga i det större sammanhanget – är det stora!

– Jill Lagerqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s