Fånga dagens tillfälle, förebild, Feelgood, gränslös, kärlek till livet, konsekvenstänk, mod, ord är makt, på gränsen, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, styrka

När det väl gäller – vad är viktigt?

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Viktigt vs Oviktigt

Om du blev tvungen att skala ner saker och ting i ditt liv. Har du koll på vad det skulle vara iså fall? Vad som är viktigt och vad som är oviktigt när det väl gäller?

Min man brukar göra en liten berättelse kring det här. Han menar på att även den hårdaste personen har 2 viktiga ”personer” de ropar på när nöden är som störst. Dessa båda är: GUD (i någon form) och mamma. ”Hjälp mig gode Gud” eller ”Mamma!”

Men om man bortser från detta. Vad mer kan vara viktigt på riktigt?

Att andas, att äta & dricka, att sova.

Att få känna trygghet, ha ett hem att komma hem till med tak och värme, vatten att tvätta sig i och tvätta sina kläder, en säng att sova i, medmänniskor omkring sig för att få känna närhet och tillhörighet. Att ge och få ta emot kärlek. Basic eller hur? Vad mer kan vara viktigt egentligen?

Rörelse och glädje – Äta hälsosam och god mat – Vara snäll, omtänksam och vara en god medmänniska – Känna sig fri och få lov att uttrycka sig – Att vara så icke dömande som möjligt – Tillåta sig själv och andra att ha sina fel och brister – Att visa förståelse och empati för andra människor, djur och natur – Hänsynstagande för olika människors personliga behov – Vänskap – Att lyssna på andra – Behandla andra människor med respekt.

Ju mer jag tänker, desto fler goda saker kommer jag på och det bästa är att jag ler och får ett slags mått på hur jag mår just nu. Mår jag bra, kan jag också bidra till goda ting omkring mig.

Måendets effekter

Mår jag mindre bra, kanske jag ska försöka avvakta till ett bättre läge…? En del vill gärna hävda sig när de mår dåligt och det som egentligen sker då är förmodligen speglingar av sitt eget inre. Vad tror du? Det kan ju också bli detta svaret på vad som är viktigt egentligen: Att sluta vara för envis och alltid vilja vinna debatter och alltid hävda att den enda rätta är det man själv tror på 😉

Att vara saklig och tydlig inger förtroende. Att vara respektfull för olika människors olika tyckande inger förtroende och är man offentlig så blir det förmodligen desto mer noga. Men vi påverkas alla utav andras bemötande sinns emellan. God ton är väl det bästa, men ack så svårt när känslorna kommer upp till ytan. Ingen människa är perfekt.

Visst måste det här vara den enda viktiga? Nä inte det enda, men bland det viktigaste. För oavsett hur du än beter dig så kommer du lämna spår efter dig i hur andra människor mår när de tänker på just dig. Vad vill du att de ska känna? Det är inte säkert att de minns precis vad du sa, men hur du fick dem att känna det sätter sig i cellminnet.

Känslan av… är så oerhört viktig

Så för att knyta ihop säcken lite nu så har jag kommit fram till vad som är bland det viktigaste för egen del. Det kan skifta, men en av grunderna är denna.

Mina agerande och bemötande emot andra är avgörande för hur de kommer känna inför att möta mig, att tänka på mig och viljan att mötas igen eller oviljan att mötas och därför undvika det. Jag vet att det här skiljer sig i vad andra känner inför mig beroende på i vilken situation vi har mötts 🙂 Allt i livet är inte enkelt eller lätt. Alla vi möter, möter vi inte i så trevliga sammanhang. Men min ambition är hög att göra så gott jag kan i varje enskild situation oavsett ärende/ämne. Ibland fallerar jag dock. Som sagt, ingen är perfekt 😉

För mig är inte det materiella särskilt viktigt när jag måste välja. Jag har de senaste 5 åren (minst) fått välja bort mycket av det materiella för egen del. En utmaning i sig för någon som inte behövt vända och vrida på varenda öre sedan ”hundåren” i tonåren, men det har också inneburit ett större fokus på vad som är viktigt. Den personliga utvecklingen som skett de sista 10 åren har varit avgörande för mig i så många olika avseenden. Att stå stadigt som att jag hade ett spjut igenom mig har gjort mig stark, målmedveten och bestämd på att gå i vissa riktningar som varit och är viktiga för mig.

Jag vill att de jag möter ska känna av en äkthet, en ärlighet och ett förtroende om att de kan slappna av och vara sig själva. Jag vill lämna en god eftersmak i varje möte där andra känner av en omtänksamhet och värme. Är jag ärlig och tydlig behöver andra aldrig tveka på eller känna en osäkerhet inför mig.

Sätt dig ner en stund och fundera. Vad är viktig för dig på riktigt? /Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s