Fånga dagens tillfälle, Harmoni, kärlek till livet, konsekvenstänk, love & light, mod, ord är makt, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, själslig detox, styrka

Stå kvar eller titta bort?

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Som du sår får du skörda

Hur många kan lägga handen på hjärtat och säga att de har full kontakt till hela sitt känsloregister? Hur många kan ärligt säga att de står kvar, fast grundade, även när känslostormarna yr både inom en och utanför en? Fast förankrade i sin grundtrygghet och därmed också kan bemöta andra som svämmar över? Som inte är rädda eller obekväma när det pyser och blir ostabilt?

Jag funderar på om det är särskilt många som ens har tänkt på ovanstående frågeställningar?

Vi reagerar och interagerar med varandra på någon slags rutin, en slags bestämning på hur det förväntas och hur det brukar vara. Per automatik. Det sker små eller stora känslostormar som rör upp, vi reagerar på ett visst sätt som förväntas och sedan viftar vi mentalt bort allt det jobbiga för att få syre och går vidare med en tanke: ”Skönt det inte gäller mig. Så länge det inte gör det så tar jag inte in det och engagerar mig bara ytligt för sakens skull. Blir bäst så och vad skulle alla andra tro om mig annars?”

Reaktionen är helt normal, för det är så vi gör och det är så vi skyddar vårt eget ego. Nu mer än någonsin sållar vi eländet, ”för hur skulle vi annars orka”?

Det här är sannerligen en tid av ytterligheter i de flesta avseendena.

Frågan är vad du själv sedan kan förvänta dig av din omgivning den dagen det är dig det gäller? När det känns som att himmelen faller ner skoningslöst över dig och livet rämnar, marken blir ostadig och du faller… Har du tänkt på det och har du koll på sitt skyddsnät? Jäkla konstig fråga eller hur?

Men hur konstig än frågan är, så finns det svar på den! Du kan förvänta dig samma reaktion som den du själv brukar sända ut till andra i din omgivning. Så om du inte funderat tidigare på det, så kommer du få svaret den dagen det är dags.

Ska en förlita sig på medmänsklig respons så behöver en själv vara en medmänniska. Den saker är glasklar.

Rensa och återställ

Tiden är sådan att det är många som har lite tid över, som de normalt inte brukar ha. Många utnyttjar den till att rensa hemma i garderober och garage, på vinden eller i förråden. Har ni sett hur mycket som läggs ut nu på loppissidor mm på nätet? Folk vill helt enkelt sälja sitt ”skräp” till andra. En slags återbruksgrej! 🙂 Aldrig förr har så mycket fynd för de som gillar loppis gått att vraka mellan som nu!

Funderar på hur många som har kommit så pass långt att de börjat rensa i sina inre rum också? Vad tror du? Vågar man ens det? Blir en rädd för vad som kan hittas där kanske? För denna slags rensning är det många som saknar både rutin och verktyg för hur det ska göras. Än mindre kan man sälja detta på loppis sedan. Det mentala skräpet måste liksom städas bort på ett helt annat sätt 🙂

Kanske hinner pandemin försvinna innan det är dags för den mentala städningen? Folk har så mycket skärplager hemma i sina garderober, skåp, förråd och garage så det räcker nog! 😉

Olika plattformar i livet

För när allt kommer omkring så handlar det om prioriteringar, om att alla val får sina konsekvenser och också om vilken plattform man väljer att befinna sig på. Den materiella plattformen är vanligast i våra breddgrader. Det är den mest kända och därmed trygga och säkra eftersom man vet hur den ska hanteras. I vår del av världen är också konsumtion en stor del av våra liv. De flesta jag känner, inklusive mig själv, har alldeles för mycket prylar överallt! Det finns en stor tillfredsställelse att få materiell ordning i skåp och garderober dessutom!

Den mentala plattformen är mer tabu fortfarande än vad man kan tro faktiskt. På denna plattformen krävs helt andra skills och emellanåt är den bitvis löjligt smärtsam, men samtidigt också stärkande på ett sätt som måste upplevas för att förstås! Vinsterna är stora på den mentala plattformen och en rensning och återställandet av balansen här, kan ställa iordning ett lugn, en harmoni och tillfredsställelse som är mycket större vinster i än den materiella plattformen. Ändå vågar förhållandevis få människor satsa på den som första val!

I den bästa av världar sker rensning i båda delarna och en total balans infinner sig. Mer space innebär möjligheter att bjuda in nya saker och upplevelser i sitt liv.

Vilken plattform anser du är viktigast? Om det nu behöver väljas? Kanske är båda lika viktiga för att få balans? Jag har läst så många historier om de som har skalat av och sålt av det mesta materiella de äger för att sedan känna en sån enorm frihetskänsla. Det ligger förmodligen en hel del i uttrycket att ”för många saker stressar oss”. Likaså finns en enorm lättnad på så många olika mentala plan i att verkligen göra jobbet med att släppa på händelser, sorger, gammalt groll och oförrätter som hänt bakåt i tiden, samt rädslor och oror för det som eventuellt skulle kunna hända som inte ens hänt eller förmodligen aldrig kommer att hända.

Kanske är det ändå tid nu att ta tag i båda? Kanske varva en materiell tyngd och en mental tyngd i taget? Jag tror att vi alla hade mått så mycket bättre om vi haft just det mottot. Jag tror också att det på lite sikt kommer göra stora personliga förändringar och förbättringar både för oss själva och för vår omgivning. Jag tror att vi efter dessa rensningar plötsligt skulle väcka lusten för att engagera oss i varandra på ett djupare plan, att medmänskligheten hade ökat avsevärt när vi låtit sikten klarna och blivit mer fria.

Vad du sänder ut får du tillbaka.
Love & light ❤
Bara en tanke så här på morgonkvisten innan jag och hunden beger oss ut i snöslasket ❤
Önskar en fin fredag och en solig helg i både sinne och på himmelen den blå 🙂 /Den kärleksfulla medmänniskan Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s