de dolda koderna, Harmoni, kärlek till livet, konflikthantering, konsekvenstänk, love & light, mod, ord är makt, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, styrka

Förlåtelsen är viktigast för en själv

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Vem vill inte va en god medmänniska?

Det blev en underbar morgon utanför mitt köksfönster i morse, i alla fall visuellt. När jag laddade kaffebryggaren vid halv åtta så sprack solen igenom och himlen började glöda, allting är vintervitt och vackert där ute och det fyller en med en viss mäktig känsla! En känsla större än en själv. Precis det här fick mig sedan att börja förvirras, tänka i banor som fick mig att konstatera att det inte är konstigt att vi blir förvirrade, vi som försöker tänka större än oss själva. För andra är det kanske enklare, vad vet jag?

När ens inre är fyllt av tankar och om man som jag läser texter som berör, som utvecklar vissa egenskaper och ett större tänk, så är det samtidigt väldigt lätt att hamna in i ett visst tvivel. Samtidigt som det hjälper mig, så i ett visst modus, skapar det upp frågor inom mig som känns…svåra.

Ett ord kan vara olika laddningar i

Beroende på vem som hör ett ord är det laddat olika, eller ja man har själv skapat upp laddningen kring själva ordet. Tror att om vi tänker efter har vi alla en del ord som känns extra jobbiga.

När min son var liten och vi fick börja med diverse kontakter och så småningom utredningar rasade världen helt när ordet ”utvecklingsstörning” sas. Jag fick erfara vilken negativ laddning just det ordet hade och det var skitjobbigt innan jag efter många år lyckades ladda om ordet. Det blev en slags långsam acceptans och annan förståelse av ordets innebörd. Lång mental resa…

Ett annat ord, som alltid är aktuellt för flera, är ordet EGO eller EGOT.

En god vän sa ofta till mig: ”Jill, jag önskar att du bara kunde vara liiite ego i alla fall. Det hade varit bra för dig” I syfte att hon brydde sig om mig och ansåg att jag alltid satte alla andras välmående först och sällan ens ägnade en tanke på mig själv och att jag skulle må bra. Många gånger hörde jag inom mig hennes röst och tänkte…sen…jag ska bara…

I det här fallet var ordet i sig positivt laddat, då det syftade till något gott som min vän önskade för mig. Det betyder också att hon tycker om mig, att hon uppskattar mig som vän och respekterar mig för den jag är, hon ser mig och bryr sig ❤

I andra sammanhang har jag fått höra, i några konflikter jag befunnit mig i, att jag är egoistisk, att jag sätter mig över andra och tror att jag är bättre än alla andra. Att jag tror att jag är en ”jävla ängel eller nåt!”

Speglingar tillbaka på den som sa det. Men det har givetvis sårat mig jättemycket. Slutsatsen efter många års personlig utveckling, är att när jag förminskar mig så blir jag undfallande och provocerande och det skapar upp en irritation hos den andre för att jag, enligt deras sätt att se på det, inte kan va så himla bra som jag försöker få andra att tro att jag är. Det måste finnas en slug baktanke! Här får ni bara själv tolka in det som känns rätt för er.

Ett ord i affekt kan vara förödande

När man själv är inne i sin bubbla där allt känns jobbigt, så tror jag att det bästa är att vara där inne i egna bubblan till det värsta lagt sig. En del tänker bittra tankar om andra i sitt dåliga mående. Tankar som gör sig bäst om det blir ens egna tankar och inte snubblar ur munnen då de kommer såra någon enormt mycket.

Sagda ord kan aldrig riktigt suddas bort, hur mycket förlåtelse man än uttalar och menar i efterhand. Det är bra att ha det med sig. För den som blir mottagare till de bittra orden har förmodligen sin egen resa de befinner sig på och kanske har de inte verktygen att hantera de sårade orden? Det vet inte du eller jag på förhand. Även när en har verktygen, så blir de sagda bittra orden något som biter sig fast, som en slags sanning, som en slags skam hos mottagaren. Ni har väl alla hört ”Ingen rök utan eld”? Alla de som bestämt hävdar att även om allt kanske inte är sant, så har det ju kommit ur något sammanhang, så en viss sanning finns där säkert… hmm

Det är också så att när du själv är på den låga nivån i ditt mående, så uppfattar du omvärlden helt annorlunda och blir mer känslig för vad andra säger. Så trots att den du pratar med har goda avsikter, kan du i ditt mående, tolka in helt fel uppfattningar. Här har du val att göra.

1. Antingen väljer du att bortse från det som sagts för att du har så pass mycket självinsikt att du förstår att ditt eget mående fick dig att känna något negativt. Du låter det passera och pausar i väntan på ett bättre mående hos dig själv. För du vet att du tycker om personen du pratade med, du vet att den personen inte skulle såra medvetet och du tycker ju egentligen om den här personen! Du låter det rinna iväg med tankar på att först räkna till 10 eller att tala är silver, tiga är guld ❤

2. Du blir upprörd, arg och hasplar ur dig din bitterhet i affekt. Säger (skriver oftast numera) ord som sårar tillbaka och ju elakare du kan vara, desto mer eldar du på och föder din egen ilska och bitterhet. Du tänker att personen du pratade med vill dig illa, du ser personen som någon som provocerar och har fula baktankar! Du ser personen som att de försöker vara bättre än dig och ”skriva dig på näsan”. Från att ha varit vänner är ni nu något annat. Så när du lugnat dig, när affekten har runnit iväg och du är i bättre mående. Hur känner du dig då efter urladdningen? ❤

Oavsett om du väljer val 1 eller 2 så kommer ditt val att få konsekvenser. Men du kan fortfarande göra nya val efteråt och det är här värderingar, stabilitet, egna styrkan, modet och att vara större än sitt eget ego kommer in.

Förlåt är ett förlösande ord

Kanske, om du själv har blivit sårad eller är den som sårat någon annan, så kan FÖRLÅTELSE vara det största och finaste att välja. Sagda ord kan aldrig helt suddas ut, men att säga förlåt och göra om och göra rätt känns gott i hjärtat både för den som blivit sårad och för den som sårat.

Men om du blivit sårad och aldrig får ett förlåt av den som sårat, så kan du ändå själv förlåta.

För den som blivit sårad så blir processen olika beroende på om man har verktygen att hantera det, eller om man står där helt naken och utan förmåga att hantera…

Det är processer att gå igenom en förlåtelse som handlar en del om förståelse, men också förmågan att släppa taget och besluta sig för att gå vidare. En del människor kommer in i ens liv som lärdomar och en del som välsignelser. Ju längre en får leva, desto mer inser man att det är så det är i livet. Till slut blir förlåtelsen en välsignelse, när man inser att förlåta och gå vidare handlar enbart om en själv för att släppa och ge plats åt en större glädje igen i livet. Det som hänt är inte längre en verklighet ❤

Den här bilden hittade jag för ganska länge sedan, för en egen personlig utveckling och förlåtelseprocess.

Älska dig själv så mycket att du laddar om ordet ego

Solen där utanför har gått i moln, men det är fortfarande vitt och vackert! Själv vill jag få till en slutkläm på inlägget och knyta ihop i alla fall några trådar så jag kan gå ut med hunden 🙂

Ordet EGO förknippas ofta med egenkärlek, som nästan varit snudd på tabu för ”en sån som jag”, men med viss tvekan har jag laddat om dessa ord. Jag har hela tiden tänkt att det är något fult kring att se sitt ego och att älska sig själv. Inte värdig… liksom. Men jo, det är helt ok att älska sig själv, jag skulle vilja säga högst nödvändigt och jag jobbar med små små steg framåt på att ladda och få in känslan. Jill, 50 år, håller på att släppa igenom kärlekskänslan för mig själv och jag ska säga att det är ganska svårt och jag vill inte höra talas om att man inte kan älska någon annan om man inte kan älska sig själv! För det stämmer inte enligt mitt sätt att resonera, och det kära ni, är viktigare än vad andra tänker. Alltså, vad ni tänker om det , är således viktigare än vad jag tänker om det. Er egen sanning är viktigast och det finns inga rätt eller fel kring detta. Den som säger emot det anser jag vara en smula dömande. Däremot känner jag att förmågan att våga älska och släppa in någon annan, villkorslöst, den är svår för vissa (inklusive mig). Det kan bero på en bakomliggande historia med förluster och sorger. Men låt ingen annan döma dig, få dig att känna dig förminskad. Din resa är din ❤

Så… en vacker och glödande morgonsol kan stöka om i ens inre. Men nu är det på pränt. Dagens ord har flödat och jag ska ut med pälsklingen – en av mina villkorslösa kärlekar!

Önskar dig som läser en kärleksfull dag ❤ Namaste Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s