de dolda koderna, förebild, kärlek till livet, konsekvenstänk, love & light, mod, ord är makt, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, styrka, vuxenansvar

Att stå stadig i sig själv

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Tappa bort sig själv

Det är så lätt hänt, att komma in på villovägar och till slut glömma bort den man är innerst inne. För många är det väldigt viktigt att tillhöra sammanhang, gruppdelaktighet, stå i innersta kretsen och göra det som krävs. Skratta åt det andra skrattar åt. Förlöjliga och hänga på de där människorna som har många likes, man vill vara en av dem som räknas in där, inte hamna utanför och även om det skaver lite, det där som sägs och skrivs – så trycker du på gilla eller gapflabbknappen… bara för att vara med.

När saker allt som oftast tas ur sitt sammanhang och vinklas dit den hånande själv vill och andra hejar på. Suck! Varför ser inte fler igenom, tänker jag? Men jag vet vad grupptryck gör med folk och det tror jag de flesta vet, egentligen.

Utåt sett hyllar vi de starka, unika individerna om det är PK att göra så, men i nästa stund hävs dråpligheterna ur samma personer som hyllade det PK korrekta och ryggdunkarna hejar på det som anses löjligt! Det är verkligen inte konstigt att mobbing fortsätter leva kvar. Barn gör inte som vuxna säger åt dem att göra – utan de gör som vuxna gör och vuxna fortsätter, om än lite mer slipade, att hänga ut och håna den som på något sätt har utmärkt sig på ett sätt som inte de där coola snubbarna gillar. För de coola snubbarna matas av dina likes och medhåll. Tystnar det omkring dem, så mår de coola snubbarna inte bra. Då måste de komma på något ännu mer finurligt sätt och OM någon opponerar sig- så hängs de genast ut, för det mesta som ”lättkränkta” och så kan man håna lite till. Vem vill bli hånad? Lika bra att gilla istället – fast det hugger till av lite dåligt samvete, men man vill ju absolut inte bli hånad själv så man förblir antingen tyst eller använder tummen upp.

Att vara tyst är i många situationer det samma som ett medhåll, men i sociala medier är det lättare att förbli tyst och scrolla förbi. Vad händer om man slutar trycka på gilla eller gapflabbknappen åt de coola snubbarnas finurliga hånande?

Vem vågar va modig nu?

Kanske är det precis nu, i detta, som vi verkligen behöver använda vårt mod lite mera frekvent? Även om det kostar på. Men först behöver du kanske göra dig själv stark och stabil, stå stadigt på jorden och inte vara fast i ett medberoende av andras tyckande?

Att våga gå sin egen väg kan ibland innebära att vissa väljer bort en, men om och när det händer så tänker i alla fall jag att det är bara så det är. Vissa människor sorterar bort sig själva helt naturligt. De retar sig på folk, de har ingen acceptans för det fria tyckandet (så länge det handlar om konstruktivt tyckande som inte innebär att kränka/såra/håna osv andra). Därför vänder de sig om och går åt ett annat håll och det tycker jag bara är skönt faktiskt. De behöver inte mig och jag behöver inte dem – vi berikar inte varandras liv på något bra sätt ändå. ”Gå i kärlek & ljus kära du! Själv är det flera personer som nu valt att ta bort mig som vän på FB och insta av sina anledningar, som inte jag alls behöver bry mig om. Alla gör sina egna väl och det är bara helt ok! Jag talar för mig själv och fortsätter leva efter: Det jag skriver står jag för – det jag inte i hjärtat känner att jag kan stå för, det skriver/säger jag inte heller.

Hitta tillbaka till det som är jag & det som är du

I vissa perioder av ens liv kommer en till vägskäl och det är nog just något, som många är i synk med i allt som sker just nu. Det kommer en massa information till oss som vi förr eller senare behöver ta ställning till. Det leder till beslut och för att komma till ett sant och äkta beslut för en själv, så är det lite viktigt att faktiskt göra en inre besiktning av sig själv.

Vi är alltid samma grundperson, men samtidigt i en ständig förändrings och utvecklingsprocess. Det gör att en del av de uppfattningar och grundvärderingar vi har sätts på prov och behöver ses över. Kanske har du, utan att du funderat så mycket över det, ändrats på en del viktiga grundvärderingar och ställningstagande? Kanske är det inte meningen att bara vara den som hänger på, bara för att du förr i tiden, i dina yngre år, alltid var den som bara hängde med, som aldrig själv bestämde, som tyckte att det kvittar, som aldrig var den som sa högt vad du vile – kanske är du förändrad och kanske är det faktiskt dags att VÅGA stå upp för dig själv? Kanske är det dags att lämna gamla vänskapskonstellationer där du känner att du aldrig kan vara dig själv eller ens att någon frågar dig vad du har för åsikt, vad du vill eller känner?

DU är en viktig person! Den viktigaste personen i DITT liv är DU även om du har barn, partner och övrig familj. Vad vill DU?

Kanske skulle du bara, om så bakom din rygg i all tysthet, ge fingret åt de där coolingarna som du lite tveksamt följt? Bara FUCK OFF alltså och stå där stadig. Vad tror du ska hända? Jag kan säga och tjata om det hur många gånger som helst: ”När du stänger en eller flera dörrar till det förflutna – ger du plats att känna på/öppna nya dörrar, bjuda in nya människor som ger dig kraft, mod, styrka och framför allt så kan du känna dig trygg med att var du. Fortsätter du på samma vägar och håller samma dörrar öppna som du alltid gjort, så skapar du inte upp tomrummet som behövs för att nya saker ska kunna ta plats i Ditt liv. Stäng och säg hejdå till allt det som inte längre ger dig något tillbaka. Sluta ha en obalans där du bara ger och sällan eller aldrig får något tillbaka. Det är inte meningen att livet ska var så för någon. Du är unik och viktig.” OK? ❤

JAG är inte här för att pleasa andra och DU är inte det heller. Punkt!

Så återigen – VEM vill du vara? Hur vill du att andra ska känna när de möter dig?

Igår fick jag ta del av en fråga vad mina ledord för 2021 är?

Svar: Kärlek, omtanke, respekt följer mig alltid ❤️ lägger till: gemenskap, frihet, civilkurage, medmänniska, empati, mod & styrka 🥰

Jag hoppas att du hittar modet och styrkan att våga vara dig själv. Vara sann och ärlig emot dig själv och stå upp för det du tycker och fullständigt strunta i coola snubbarna (om du nu är en av dem som liksom hakat i dem) och att du vågar vara du! Skriv ner dina ledord, hur du vill vara, våga känn efter. Bumpy ride, men väl värt att va sig själv!

Kramar från Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s