Familj, Fånga dagens tillfälle, Funktionsvariation, Harmoni, julefrid, kärlek till livet, love & light, magi, mammakärlek, mod, styrka

God Jul!

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Julmorgon och allt är som vanligt

Mys med tända ljus

Här hemma är ingenting särskilt ovanligt. Det är ju lite konstigt kanske, med tanke på att alla tycker att de just detta året upplever att de har en annorlunda jul. Kanske är det för att våra jular har sett så olika ut genom åren beroende på var maken arbetat (vissa år på plattform ute på Nordsjön) och med bonusfamiljer å sånt, så det känns varken motigt eller konstigare detta året. Vi är kanske mer benägna att gilla läget och vara flexibla? Jaja, i vilket fall 🙂

Jag pratade med en av mina nära vänner, som också är funkismamma, och hon sa det jag tänkte. ”Alla runt om oss pratar om hur himla annorlunda det är, men helt ärligt så tycker jag det är nästan som vanligt för oss. Vi är ju så vana att få vara mycket själva och har ju alltid begränsningar med att inte delta i saker där det är mycket folk, ofta är vi ändå inte bjudna på större tillställningar och fester och blir vi kan vi oftast inte gå, då vi ändå inte har någon ”barnvakt” till våra stora killar som inte kan va ensamma…” osv ja lite som de flesta nu får uppleva och som vi bara… har det för det mesta 🙂

Kanske är det lite nyttigt för oss, det här ”annorlunda”?

Många jag pratar med säger ändå att de tänker en del på att vissa saker i allt som sker har fått dem att uppskatta, inte ta för givet, leva och njuta mer i nuet, släppa kraven, slappna av och faktiskt lära sig att gilla läget lite mera än vanligt. Det sägs oftast med en positiv klang upplever jag. Men visst, läser man på sociala medier så ska vi ju även där ha mer en viss bitterhet och underton.

Men låt oss bara skippa den och faktiskt se oss omkring på allt de flesta av oss ändå har! Ok att vi inte alla bör träffas under samma tak en hel julaftonskväll, men oj vad det har gjort många kreativa och hittat på andra lösningar! Idag är det många som helt enkelt kommer träffas utomhus och fira med sina familjer. Visst är det fint på många vis? Alla utomhusfirare kommer bli lite kalla om näsan, men frisk luft och lite mera rörelse än om man är inomhus sker ju automatiskt och kanske äts det inte såna mängder mat heller 🙂 Efter utomhusfirandet kanske det känns skönt att komma in i värmen och då känna tacksamhet över att få ha träffat alla man vill träffa och sedan ha ett fint och ombonat hem, som dessutom är varmt och skönt att komma hem till! Vi gillar gemenskap i vår familj vi också, men vi är vana att det är just bara vi… Vissa år har vi bjudit in någon vän som skulle suttit helt ensam och så mysigt vi haft det med att spela spel och lyssna på härlig musik. Tända ljus, värme och bara vara.

Att utmana sin ensamhet

Jag tänker ibland på de som alltid är ensamma, som inte valt det men det är så det är. Tänk om de skulle samla modet och se vart någonstans i närheten det finns någon slags samling för de som vill känna gemenskap en stund? Det måste ju inte bara vara tillställningar för de hemlösa tänker jag, eller varför inte blanda alla? Ingen behöver känna sig utsatt, utan alla bara är en stund. Finns det såna runt småorterna? Eller varför inte anmäla sig som volontär någonstans där det behövs? Avdramatisera och om man har förmågan att ge – ge och du kommer få så mycket tillbaka! ❤ Det finns inte mycket som slår att få ge till någon som behöver få omtanke, något varmt att äta och dricka och en stund med gemenskap och lite snack. Själv har jag jobbat många julaftonsdagar (tror det blev 12 år i sträck) för att ge kollegorna ledigt så de kunde vara hemma med sina barn innan jag själv fick min son. Det var en av de roligaste dagarna på hela året att jobba! Jag fick möta alla olika kategorier och vi tog oss tid att prata lite med de som behövde och de stannade en extra stund inne hos oss vilket bara kändes fint. Jag jobbade på en stor bensinmack 🙂

Tacksamheten är stor – alla dagar

Jag har i alla år fått uppleva så många olika slags jular och det har gjort något med mig som är svårt att förklara… jag vet att det är så galet tufft att vara ensam, men skulle också vilja nämna att ibland kan man känna en ensamhet inombords, även om man inte fysiskt är själv. Det bästa jag gjort för mig själv är att betrakta mig själv som min allra bästa vän och skapa förutsättningar att trivas med mitt eget sällskap. Den ”resan” kan man bara göra själv ❤

Vissa jular har varit ensamma som barn, väldigt ensamma och det bästa var att hänga upp det vid vissa saker jag ändå kunde känna tacksamhet över. Varje jul fick jag ett nytt påslakanset och ett nytt nattlinne! Detta är minnena jag ansett vara viktiga att bevara. Vissa jular har jag fått uppleva med extra allt och de sparar jag i mitt hjärta för alltid. Vissa jular har jag saknat min son så det gjort fysiskt ont tills jag släppte egot och såg bortom mig själv och puffade för att han skulle få fira alltid, så ofta det gick med sina lillebrorsor. Det var så oändligt mycket viktigare för mig ❤ det har gjort mig ödmjuk och tacksam utöver allt annat.

Släpp nu taget om denna ”annorlunda jul känslan” ❤

Njut, bara va och acceptera allt som är, precis som det är, just i detta nu. Ring alla eller ännu hellre facetima en stund, ta några roliga knasbilder och skicka med en julhälsning.

Allt är som det ”ska” vänner & läsare! Stor julekram från mig och min familj ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s