kärlek till livet, konflikthantering, konsekvenstänk, love & light, mod, ord är makt, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, styrka, vuxenansvar

Konflikthantering

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Du vet aldrig vad du har sagt förrän du fått svar på det

Låt rubriken sjunka in ett tag. Jag har läst en hel del psykologi, folkhälsa och annan personlig utveckling genom åren. Förmodligen är meningen i rubriken en av de viktigare delarna som sedan utgör resten av ett samtal eller kanske till och med en dialog med sig själv.

Hur ofta uppstår inte missförstånd? Kanske helt i onödan? Det skrivna orden är värst. De som skrivs i en dialog som sedan kan mynna ut i stora konflikter utan motstycke. Fast egentligen kanske det var ett missförstånd, baserat redan på första kontakten eller raden?

Ord betyder olika för olika människor.

Ord kan tolkas med positiv laddning eller negativ laddning beroende på vem som läser det, sinnestillståndet på mottagaren och uppfattas väldigt olika i meningsuppbyggnaden.

Så trots goda intentioner av den som skrev eller sa något, så kan det få en sådan totalt motsatt effekt så vi har svårt att ens ana den.

Betänk då hur många som läser enbart en rubrik till en artikel. Rubriken ofta tillspetsad för att över huvud taget locka några att läsa och ”klicka” in. Vad får allt det här för konsekvenser? Just nu? Min egen uppfattning är att i det vi har hamnat in i, så kan det här vara riktigt illa och kanske till och med ganska farligt.

Men vem orkar bry sig? Vem orkar läsa mera nu? Vi vill bara ha sinnesro! Vi vill tillbaka till det som va innan! Eller, vill vi det egentligen? Vet inte… nä, jag vill nog att ganska mycket ska bli annorlunda faktiskt. Men det är jag det.

Det jag vet, är att den här texten kommer att tas emot annorlunda på många olika sätt. För den är komplicerad att läsa, samtidigt som den ju borde va ganska enkel att förstå. Eller?

Fick ”ta tjuren vid hornen” nu på morgonen

Den ena dagen är sällan den andra lik. Igår eftermiddag blev det jobbigt med vissa personliga bitar. Samtal, tårar, outredda frågetecken och lite blandat. Jag, den ”kloka” som hamnar in i, försöker lösa, försöker förstå och reda ut. Hur många gånger har du gått på pumpen på det Jill? Många, svarar jag mig själv. För människor är människor, med sina egna register och personliga agendor inblandade hela tiden, sin egen sinnesnärvaro på eller av stängd. Måendet som spelar roll och orden, de där orden som är så lätta att missuppfatta… och igår, ja vissa saker uppfattades helt galet då man utgår ifrån sin egen lilla del, då det ofta är svårt att se en helhet om man är inställd på att inte se den. Så platt fall och sedan en stund senare, kundmottagande och släppa allt, ta på sig ”yrkeskostymen” och bara leverera som sig bör. Känner någon igen sig?

Sen efteråt, på kvällen börjar det svida inombords på en. Det där var ju inget bra samtal, den andra som höjde rösten och ”valde” att misstolka mig. Varför liksom? Jo, för att den andra personen var i sitt eget modus. Den andra personen har sin egen erfarenhet av sin dag med allt vad den innebar och kanske den innehöll en del stress och press. Vad vet jag om det? Å så ringer jag och vill prata. Hur lätt är inte det att misstolka om man kanske precis innan har haft ett möte med känsliga saker som behövdes tas upp på annat håll. Vad vet jag egentligen om det?

Så när jag la mig igår kväll så bestämde jag 2 saker: Nu släpper du detta! och ringer på morgonen och reder ut samt är tydlig i din kommunikation. För samtidigt i en dialog är det heller inte meningen att ge vika på sin sak, inte bli undfallande och be om ursäkt eftersom jag verkligen inte sagt något som helst elakt eller dumt. Bara tydliggöra och stå fast i det som sägs och det viktigaste – återkoppla att det jag säger kan tas emot och förstås så som jag menade, redan igår. Sagt och gjort, så har jag gjort det nu. Först tvekade jag. Vi är nog alla lite strutsar till mans, men ärligt talat så borde vi alla sluta gömma oss och stå stadiga nu. Jag kan inte säga att jag nådde ända fram, men bra mycket bättre än igår. Jag är ingen besservisser. Jag vill ha en levande och öppen, tydlig, rak dialog. De flesta uppskattar det. En del har ett berg av prestige att ta sig över, men i det långa loppet vinner man alltid på att ha en rak och tydlig kommunikation där man ibland måste prata om svåra saker, ibland om väldigt jobbiga saker så tårarna så dumt tränger fram och rösten blir darrig. Men bara gör det ändå! Har jag bestämt mig för. Jag vill veta att det jag säger har tagits emot och förståtts någorlunda, helst helt och fullt som jag menade. Svårt, men det går.

Viktigt att inte bara läsa en rubrik

För ett tag sedan så var det en som skrev till mig ”Bara genom att läsa rubriken så fattade man ju direkt att det här var oseriöst” tyckte den personen. Sen lite stamp stamp, och bla bla om saker och ting. Så redan på förhand har man gjort en värdering utan att läsa själva artikeln. OM man mot förmodan läser artikeln, kan ni då förstå i vilket modus man läser artikeln? Skeptiskt, negativt redan på förhand och spelar det egentligen då någon roll vad de skrivna orden har för innebörd? Vad tror du?

Förstår ni vad jag vill komma? För det är svårt det här för mig också. Att få någon att läsa ända hit. Kanske någon orkar? Är det den personen jag vill nå då? Helst många, men jag vet, idag orkar vi inte. Vad lockade dig att läsa vidare från rubriken ”Konflikthantering”?

Om rubriken istället hade varit ”Gratis behandlingar” till ALLA som läser det jag skriver! Vilka hade läst då? ”Snåljåparna”? Hahaha man kan tolka in vad man vill här 😉

Det jag vill säga egentligen är det att var försiktig med att bara läsa rubriker och på grund av dem sedan tolka in själva eller lägga en värdering. Nu är vi inne i en tid då alla gränser för moral har lösts upp och media gör allt för att man ska klicka in på deras länkar. Klicka gärna in och läs, men skapa inga värderingar innan du läser iså fall. Det är stökigt och bökigt just nu. Tyvärr är jag helt säker på att de flesta av oss inte lyfter på luren och ringer upp för att reda ut, komma fram till lösningar och bli sams. De flesta bygger istället upp ilska och motstånd, arga känslor inombords som färgar en svart och tung i sinnet. För konflikter ses inte som något bra alls. Därför startar det ofta någon slags krig. Antingen inombords eller så sprider det sig till helt oanade krafter som vi inte alls från början menade, för vi tänkte aldrig så, på konsekvenserna av att vara en struts och samtidigt sprida dyngan som en gödselspridare på en åker. Odören sprids långt iväg med vinden….

VILKEN VÄRLD VILL DU LEVA I?

Jag väljer i kärlek, omtanke & respekt för mig själv och mina medmänniskor. Vi får tycka olika, det är det som för oss framåt och skapar utveckling. Men gå varsamt fram i livet och bemöt alla med en varm omtanke så kommer det inte att kännas så jobbigt att prata om det här med att vi är olika och tycker olika. / Kram Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s