dödsångest, Familj, Fånga dagens tillfälle, förebild, Harmoni, kärlek till livet, konsekvenstänk, Liv och död, love & light, magi, mod, Personlig utveckling, Personligt, Samhället, styrka, vuxenansvar

Vem tänker på barnens upplevelser & tankar nu?

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Få saker träffar hjärtat så som när barn far illa

Eller hur?

Det är en snurrig tid med luften full av oro, rädsla och ångest. Faktiskt, precis så.

Vem av er har ärligt funderat särskilt mycket på hur våra barn och ungdomar tar in och upplever det som sker nu?

Det är så vanligt det här med att vi vuxna ”pratar över huvudet” på våra barn. Som om de inte hör eller uppfattar vad som sägs. Är det fler än jag som går i tankarna nu med vad allt detta pratet kommer spela för roll, eller vad det redan nu spelar för roll för barnen och ungdomarna?

Zooma ut, få perspektiv och zooma in på något viktigt nu.

Vi är så uppe i att konstant prata Covid-19 och ju hemskare fakta desto mer verkar en stor skara gå all in med detaljerna. Överallt! Måste det flikas in med orden som förpliktar till en massa olika känslor och tankar, som inte är så trevliga för någon.

Sålla & sila snacket tack!

Så brukar jag få säga till min kära gamle far när han drar igång. Han har svårt för det där i största allmänhet, men då gäller det allra mest köpta domare så sånt fotbollssnack. Ganska harmlöst just nu…

Jag tillhör den skaran som vill uppmana er alla att både SÅLLA och SILA snacket nu. För jag tror det kan vara mer allvarligt än vad ni tänkt på.

Dödsångest

Är ni bekanta med den typen av ångest? Kanske inte, men betänk ur ett barns perspektiv att hamna in i dödsångest och ingen varken ser, hör eller uppfattar vad barnet kämpar med…

Jag är jättebekant med dödsångest och det var min följeslagare från det att min mamma dog när jag var 6,5 år och framåt under lång tid. Jag känner att det är nödvändigt att bli lite personlig här. Gläntar bara en smula och hoppas ni förstår vad jag vill förmedla till er i största kärlek och omtanke nu ❤ pekpinnarna får nån annan dra om de vill, jag vill förmedla med ett budskap om barn & ungdomarna nu.

När min mamma var sjuk pratade alla vuxna ständigt ”över huvudet” på mig. Jag var en ovanligt mogen och försigkommen fräknig tjej med tofsar, bruna hängselbyxor och rosa t-shirt… jag fattade en hel del. Men allvaret kanske inte gick in helt. Men när mamma var död blev jag varse om att när man är död kommer mamma aldrig tillbaka hur mycket jag än önskade det! Aldrig någonsin igen… skulle mamma kalla mig sin ”Skruttis”, aldrig mera kramar, pussar och bus och gos eller någon som kammade håret eller köpte fina kläder eller nåt sånt. Det var bara tyst och plötsligt hyschades det omkring mig, jag möttes av den förfärliga ”stackars lilla flicka” blicken, någon klappade mig på huvudet, men annars just tyst… som om min mamma aldrig funnits, som att jag inte fick vara ledsen, som om jag inte fick sakna och skulle avledas och inte gråta, inte va ledsen, det går över…

Plötsligt fanns hon inte mer! Men jag var älskad, det vet jag ❤

Så jag utvecklade med åren en svår dödsångest och rädsla att även pappa skulle dö. För det var ju sånt som kunde hända. Aldrig någonsin att jag sa till någon att jag var rädd! Min pappa jobbade mycket iväg, åkte på resor, jag skickades iväg hit å dit och ett tag jobbade han i Tyskland i veckorna. Aldrig någonsin att jag berättade för någon om att jag var rädd att han skulle dö. Ingen frågade heller någonsin om hur jag mådde eller kände. Dödsångesten gjorde en massa hemska saker med min själ, med min livsuppfattning och satte så otroligt många känslomässiga spärrar i mig som jag inte förstod själv. De sista åren har jag jobbat massor med dem och jag har mött dödsångesten i vitögat några gånger kan jag väl säga. Idag är jag ganska hel. Jag vill inte att andra ska behöva gå omkring i en tystnad som jag gjorde… därför berättar jag en liten del om hur jag upplevde det.

Vårt vuxenansvar bör tas nu omgående!

Har du inte tänkt till innan, så gör det nu. Klandra dig inte! Bara gör om och gör mer rätt. ❤ För tro mig, dina barn funderar mer än du kanske kan ana. Jag säger inte det här för att skrämmas eller överdriva, men jag vet vad det kan göra med en.

Ta ett nytt beslut tillsammans ni föräldrar. Ni kanske tror att de inte lyssnat eller att ni inte pratat så mycket om det. Men eftersom det här pratas om överallt, så är tyvärr risken ganska stor att era barn är påverkade, även om det på ytan inte verkar så. Hur många barn tar inte på sig ansvar för att skydda mamma eller pappa? Inte säga något så de blir ledsna… De tystnar, precis som jag gjorde. Ingen verkade ha tid att lyssna ändå.

Prata öppet och ärligt, fråga raka tydliga frågor, linda inte in. Sätt er på sängkanten eller vid köksbordet alla och låt samtalen komma fram, låt frågorna komma utan att leda för mycket. Känn av känslorna. Ibland måste vi va vuxna nog att ta de jobbiga snacken också med våra barn. Trots att man blir ledsen och tårarna rinner.

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör

Vet du med dig att du pratat väldigt mycket pandemi, dödsantal, virus, smitta, självtester och annat öppet om allt med allt o alla? För att du själv är orolig och rädd?

Vet du med dig att du kanske någon gång eller ibland idiotförklarar till höger och vänster nu, för att rädslan har gripit tag om dig? Vet du med dig om att du nog har pratat lite för frispråkigt med taskiga kommentarer? Räkna med att barnen gör det samma! Förlåt, men det här vet vi ju eller hur?

Det är upp till dig att ändra din attityd och vara det föredöme du bör vara, den vuxenförebild du vill att dina barn ska ta efter och sträva efter att bli lik. Jag har i olika inlägg nu frågat dig som läser ”Så har du funderat på vem du vill vara?” drar jag nu en gång till.

Alla dina val får konsekvenser, även för hur dina barn mår och känner just i detta nu.

Berätta och visa om allt vackert livet innehåller. Ta dig tid, visa filmer om naturen, djuren, alla paradis på jorden. Bläddra i datorn bland era familjebilder. Visa gamla fotoalbum från när ni var små. Passa på, tiden är här nu när vi kan vara tillsammans med våra familjer

Livet är magiskt! Livet är en gåva!

I all Kärlek – Omtanke – Respekt! Kram Jill Love & light

3 reaktioner till “Vem tänker på barnens upplevelser & tankar nu?”

    1. Ja usch det är en orolig tid och om man själv känner sig påverkad av rädslorna så är det kanske inte helt enkelt att vara uppmärksamma på andra i sin omgivning. Barn förstår så mycket mer än vi tror och pratar vi inte med dem så skapar de upp en egen uppfattning som ibland kan vara rätt skräckinjagande i sina tolkningar ❤ ska kika in hos dig, tack! 🙂 /Jill

      Gilla

    2. Men åh va intressant med dina behandlingar! Attans att det är massa mil mellan oss! Bor i Blekinge så det är nog ca 150 mil mellan oss 🙂 spännande koncept verkligen! Har en ”gammal bloggvän” från tiden vi båda bloggade på Aftonbladet och hon bor i Luleå och är fotvårdare med eget företag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s