Uncategorized

Mer finporslin i vardagen

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Den vanliga arbetskoppen eller finkoppen på vardagsmorgonen?

Omge dig med sånt du tycker om

Finporslinet tas endast fram till kalas och särskilda tillställningar. Tillhör du också den generationen som fick fina kaffekoppar från Rörstrands eller något svindyrt danskt varje gång du fyllde år, konfirmerades mm? Hade du många rika släktingar så hade du full servis lagom tills du lämnade hemmet och flyttade in i din egen första lya! Hemgift kallades det 🙂 En del hade till och med en sk. ”brudkista” som var full med dyrt porslin, kristallglas från Orrefors, hemmavirkade dukar och silverbestick och en massa annat bra från Tupperware å sånt. Sånt hade inte jag, men så gott som alla jag då kände hade det… Jo, jag hade en finservis som min mammas fd. chef gav mig eftersom hon hade en presentaffär och vill ge mig något fint, då min mamma dog när jag var 6 år. Det tycker jag var oerhört fint gjort av henne ❤ När jag flyttade straxt innan 18-års ålder så åkte jag och en kompis till IKEA och köpte ett sånt där färdigt startkit som innehöll allt jag behövde för att klara mig själv (haha nästan i alla fall…)

Jag vet inte riktigt hur det är idag, men jag tror det är lite annorlunda?

min samling idag

Jag bestämde mig för länge sedan att köpa det jag tycker om istället för att tänka vardag och fest. Inte för att det kanske har någon jättebetydelse. Det är väl som vanligt när jag skriver, att egentligen är det här som en metafor, applicerbart på mycket annat i livet.

Ganska ofta tycker jag att vi ser vardagarna som en transportsträcka och lever lite väl mycket för att fira helgerna (bara). Det här börjar bli ganska uttjatat, jag vet… ”Gör vardagen till en fest!” Men jag tycker att det är ganska mysigt att fixa något extra emellanåt, mitt på en vardag. Vi har en grej här hemma varannan torsdagskväll. Min son är hos sin pappa varannan helg och ”missar” vårt fredagsmys här som han brukar säga… så då började vi ha fredagsmys varannan torsdagskväll. Laga något lite godare, köpa hem något gott att fika på, kolla en film osv… bara för att 🙂

mervärde

Själv har jag alla mina lugna vardagsmorgnar här hemma att njuta av och av någon anledning så känns det så gott att dricka kaffet ur en vacker mugg som jag gillar! Det där lilla, som när man lägger märke till det, ger ett mervärde i mitt liv. Just nu gillar jag min ”Ernst-mugg” extra mycket! Den är säkert dyr, vet inte för jag vann den i kombilotteriet… 🙂 Jag har muggar från Filippa K, mat-Tina, Selected by house, handgjord keramik från Gotland mfl. Fina! Å så mammas servis som hon började samla till mig – Rörstrands Silvia servis!

För att något ska få ett mervärde så behöver man lägga märke till det. Jag tror att vi av gammal vana stänger av vårt estetiska seende och att det mest är inriktat på helg och fest när det gäller hemmet. Vi köper fredagsbuketten, handlar hem ett gott rött vin (ja, just den här vanan är ju inget man vill ha om vardagarna…), extra god mat, lördagsgodis mm. Ja ni vet sånt som hör helgen till. Men vad kan vi göra i vår vardag? Vad kan du göra för dig själv, för att skapa ett mervärde alla dagar? Har du tänkt på det? På vad du skulle kunna göra för dig själv? Kvinnor brukar vara bra på att tänka på alla andra, vad de skulle tycka gjorde vardagen till en fest och blir sedan besvikna för att mannen, sonen, barnen inte ser hennes ansträngningar. Kanske en del män också känner igen sig? Men i vilket fall, OM det nu bara är dig själv du ska tänka på, vad skulle du önska in i din vardag? Nästa fråga är: Varför gör vi inte det då? 😉

Nu har jag druckit ur min andra kopp kaffe ur min favoritmugg, lyssnat en stund på skön relaxmusik, gått igenom maillådorna, checkat av en del annat. Nu blir det snart en promenad med Sune i solsken och sedan ska jag ta tag i mitt ansvarsområde att administrera Folkhälsan i Sölvesborgs hemsida och facebooksida! Jag är nämligen månadens medlem där! 🙂

Bjuder er på en härlig fikabild från vår altan i helgen. Sune sitter på första parkett och hoppas på att få något gott! ❤

Jag önskar alla en fin vecka och att Du hittar det som ger dig själv mervärde i vardagen! /Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s