Uncategorized

Vad gör din kropp och din själ hel?

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Om att välja sin egen väg

Det har blivit en vana för mig att ta en stund på facebook på morgonkvisten för att hänga med lite i omvärlden utanför min egen lilla bubbla. Jag vet varför jag gillar min egen bubbla här hemma, jag vet varför jag uppskattar min lilla familj, mina nära vänner och vår lilla plats på denna jord.

Stunden på facebook är faktiskt oftast behaglig och jag läser ikapp lite om trevligheter, små fina citat och bilder och väljer vad jag vill ägna min tid åt. Idag råkade jag dock snubbla in i en tråd som inte var alls trevlig. Det händer ju lite då och då och fort scrollar jag vidare, men idag av någon anledning så läste jag lite…

En bitter och ilsken människa

Det var en bitter och ilsken person som skrev. Säkert skrevs inlägget i affekt i följden av hennes dåliga mående. Hon betedde sig verkligen otrevligt och gjorde påhopp i en grupp som andas kärlek och omtanke. Det är en grupp där många kärleksfulla och enormt kompetenta människor delar med sig av sin väg, sina kunskaper och sina vägar för att läka sina kroppar och själar. Vissa inlägg är mycket personliga och känslosamma, men de som brukar skriva och dela med sig är alla så fina och ärliga. Man förstår att de också har personlig erfarenhet och att just detta har lett dem vidare att dela och ha viljan att finnas för andra som behöver stöttning. Genom att berätta om sin vägar och val. Dessa vägar och val är alltid frivilliga för den som frågar om råd. Det är en andlig grupp där likasinnade valt själv att gå med för att de vill vara just där i det som de tror på och som är bra för dem. Därför blev jag så förvånad över det här inlägget och det satte igång mina tankar om varför vår värld ser ut just som den är.

Det är så många som inte är i kontakt med sig själva. Så många som väljer att inte alls jobba på sin egen personliga utveckling och vänder allt ut från sig själv. Synd och faktiskt läskigt… För i spåren av alla avstängda människor följer anhängare som är lika livrädda och de sprider en massa obalanser i sin väg.

Vi är alla fria att följa vår egen väg i vårt land. Vi har en yttrandefrihet som är guld värd i många avseenden, även jag anser att den ska vårdas ömt och att man ändå ska välja sina ord innan man talar ut starka åsikter.

Rädsla föder ilska som föder sjukdomar

Vad tolkar du in i min rubrik? Det är min fasta övertygelse att det är så många sjukdomar kommer till.

Är du arg så spänner du kroppen, dina muskler ligger i anspänning hela tiden, din cirkulation blir därav svagare och kan inte syresätta organ med friskt blod som den ska, organen riskerar att fastna och inte ha den rörlighet de bör ha för att fungera optimalt, det uppstår inre tryck i kroppen av den ständiga anspänningen, nerver och annat kan inte heller fungera och kort sammanfattat så avtar det normala flödet och balansen i din kropp. På sikt skapar det upp obalanser i kroppen och det i sin tur kan skapa upp olika sjukdomar (men oftast tar det lång lång tid för en sjukdom att få fäste, men den liksom gror i kroppen).

För mig är allt det här logiskt. Det här vet också många läkare, men de har helt enkelt inte tiden till att förklara detta för varje patient de möter. Jag känner människor som träffat sin läkare i max 5 minuter och utan undersökning ställer en diagnos, skriver ut recept på mediciner och så nästa patient – för de hinner inte. Kanske har flera av dem stött på de där personerna som inte alls är medvetna om sin egen kropp, som inte är där ännu att förstå att man bör lära känna sin kropp, lyssna på den, vårda den och vara ödmjuk inför att de själva kan påverka så mycket av sin hälsa. Dessa patienter har förmodligen aldrig tänkt på ordet friskvård. Det dummar är att många som kommer visst det lyssnar och känner, men alla får samma korta stund och ingen tid kan ges till att förklara ens vad den satta diagnosen innebär…

Jag dömer ingen. För jag vet att arv och miljö spelar en mycket stor roll i hur vi fortsätter våra liv. Vi fastnar i tron som vi fått lära som barn och stänger av för att tänka själva. Tills vi kommer till ett vägskäl där vi helt enkelt måste ta hand om oss på ett annat sätt. En del hamnar i en uppenbarelse och ändrar hela sitt liv, andra tar en genväg genom mediciner och fastnar i sin diagnos som i många fall sattes på några minuter. När du behandlar enbart symptomen av en diffus åkomma kvarstår orsaken och orsaken fortsätter gro i dig. Tills du en dag blir ett med en sjukdom på riktigt.

Tillägg: Jag vill lägga till i mitt inlägg att jag inte alls tror på att alla som är sjuka har varit arga och därför är sjuka ❤ utan att jag menar att om man bär omkring på en massa frustrationer och obearbetad ilska inom sig är det en möjlig orsak till varför sjukdom uppstår. Genetik, miljögifter mm är andra orsaker. Så med all ödmjukhet så ber jag er tänka på detta när ni läser. Tack! / Jill

Det här är min sanning

Jag är ”bara här” för att berätta min sanning. Din sanning kan ligga någon helt annan stans och vara helt sann för dig. Jag kommer alltid respektera dig för det du tror på och jag vill ha samma respekt tillbaka av dig för det jag tror på. Inga hårda ord eller pingpong match med argument behövs så länge man tagit del av sin egen kunskap och det man tror på. Att lyssna på andra är jätteintressant och min magkänsla säger då och då att jag kanske bör justera mig. Då gör jag det. Det finns ingen prestige eller självgodhet i mitt sätt att se på livet. Bara en stark tro på att vår kropp och själ är en enhet som bör behandlas med stor respekt och att hur vi mår, tar in information, känner inför livet kommer påverka oss fysiskt då vi har en mycket komplex och fantastisk kropp med en massa finurliga funktioner för olika delar av vår varelse.

Släpp kampen

Min enda uppmaning till andra är att släppa kampen om rätt eller fel. Skippa de otrevliga påståendena och välj istället att vara respektfull emot andra. När någon är i affekt – välj att bemöta med omtanke, kärlek och respekt. När personen lugnat sig kan man prata lite om allt som var. Elda inte vidare under någons vrede med att använda ilska tillbaka.

Som mamma till en son med funktionsnedsättning så vet jag att ”Lågaffektivt bemötande” är den bästa vägen för att lugna en orolig och för tillfället arg själ. När ilskan lagt sig så kommer ångesten ibland över sitt eget handlande och då behövs kärlek och bekräftelse att det är ok ändå. Sen kommer utmattningen av all energi som gick åt till att vara i sådan affekt och då behövs vila, ibland en stund att sova för att hjärnan ska hamna i balans igen.

Jag tycker att just ”Lågaffektivt bemötande” är något vi alla bör tillämpa i bemötandet av en person som är i affekt och ilsken som ett bi. Det är det mest effektiva sättet att lunga ner någon på för att sedan ta en bra snack.

Vill du veta mera om just denna metoden så tipsar jag om en av de absolut bästa inom detta området! Bo Hejlskov Elvén https://hejlskov.se/

Välj kärlek – Välj glädje

Vi kan alltid välja och alla våra val får konsekvenser. Vad väljer du idag?

Jag väljer som alltid Kärlek Omtanke & Respekt!

Med detta inlägg vill jag önska dig en fin dag!

Kram Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s