Uncategorized

En bara vara dag idag

Feelgoodbloggen – Jill Lagerqvist

Har du ”såna” dagar? Idag, på en onsdag, har jag en bara vara dag. Det finns inget inplanerat i min kalender med världen utanför mitt hus. Skönt! För idag är precis en sådan dag när jag känner ett enormt behov att få vara med bara mig själv.

Ett lugnt hörn av mitt kök.

Sonen har åkt iväg i skoltaxin precis, i bakgrunden spelas relaxmusik från Youtube och jag har satt mig med andra koppen kaffe…

Mina lugna morgonstunder är livsviktiga för mig!

Mitt liv idag skiljer sig mycket ifrån hur det var tidigare, då när min son var yngre. Idag konstaterar jag att jag borde haft det såhär under hans uppväxt för att livet skulle ha fungerat bättre för oss. Det är konstigt hur allt verkligen kör ihop sig i våra liv när vi bildar familj med barn. Oftast kommer barnen till världen när vi är mitt uppe i våra sk karriärer. De flesta får barn straxt innan 30 eller runt 30, i alla fall där jag bor, och det är precis då du kanske fått ett litet bättre jobb, men som samtidigt kräver mer av dig. Då, mitt i allt detta, ska man få ihop livspusslet med barn, familj, hus och hem också. Många småbarnsföräldrar börjar alltså med att inte ens ha möjlighet att gå ner i tid de första åren eftersom nya jobbet kräver minst heltidsinsats och man vågar inte be om att få gå ner i tjänst för rädslan finns där att man då kan mista sin tjänst eller kanske till och med sitt arbete helt, att bli utsorterad och övertalig. Skyddsnätet finns inte på samma sätt inom arbetslivet idag. Men, det där vet vi ju alla om så nog om det.

En vanlig vardagsmorgon

För mig ser en vanlig vardagsmorgon ut ungefär såhär numera:

Klockan ringer 06.40 – jag snoozar 9 minuter innan jag går upp 06.50. Min gosiga hund Sune skuttar glatt med mig in på toa där även jag vaknar sittandes på toastolen 😉

Sedan sätter jag på kaffet och tänder upp i kök och vardagsrum med dämpad belysning och sätter på tv:n, söker upp Youtube och sätter igång någon skön relaxvideo med ett vackert bildspel som får en att må bra.

07.00 skuttar Sune och jag går långsamt in till min 19 åriga son och väcker honom. Sune kelar lite och bökar runt i sängen för att säkerhetsställa att han verkligen vaknar. Jag säger: God morgon, det är dags att vakna, men min mjukaste mammaröst och sen frågar jag om han har sovit gott. Sonen gruffar ”mmm” tillbaka och fortsätter blunda. Jag rullar upp rullgardinen och säger på väg ut att han kan morna sig någon minut och sen stiga upp.

(Min son har en funktionsnedsättning av ganska omfattande slag. Han kan inte klockan, kan inte läsa, skriva eller räkna. Jag ser till att han varje morgon har samma rutiner och att morgonen startas lugnt här hemma.)

När sonen lommar in på toa fixar jag frukostbrickan med 1 macka, 1 tallrik med a-fil och müsli, ett stort glas vatten, 1 kopp kaffe, ett litet fat med kosttillskott och en hälsohutt som serveras vid soffbordet. Min son skulle fixa själv att bre mackan osv… men det skulle ta minst dubbelt så lång tid om han skulle göra allt själv och jag ger honom denna stund att sova extra på av anledningen att han ibland har svårt med att somna och behöver sina timmars sömn för att fungera i skolan. Han går på gymnasiesärskola.

Kl 07.50 kommer skoltaxin och hämtar här utanför då han inte klarar att åka vanlig skolbuss från en busshållplats. Ett stort privilegium att få denna service för oss som bor på landet 1,5 mil från skolan.

Skillnad på då och nu

Tidigare, när jag jobbade i en vanlig tjänst som innesäljare på ett stort företag 2,5 mil hemifrån såg inte våra morgnar ut såhär… Upp mycket tidigare, stressigt då jag samtidigt skulle fixa mig själv med allt vad det innebär med att arbeta på ett kontor 🙂 Senast kl 7 satt vi i bilen, inom morgonfritids och lämna trött son som fick äta sin frukost där eftersom han inte orkade äta så tidigt hemma… sen körde jag vidare 2 mil och stämplade in på jobbet 07.30 och så jobb till 16.30.

Bilden är lånad, tyvärr vet jag inte riktigt varifrån… men jag sparade ner den som en påminnelse till mig själv om varför jag hoppade av denna livsfarliga karusell…

Jag har skapat upp ett annat slags liv

I många år kände jag att det kan inte fortsätta såhär! Jag orkar inte mera. År 2007, när min son var 7 år så tog det stopp rejält och jag var då mitt uppe i en krävande arbetsprocess som under ett år krävt extra mycket av mig. Arbetsmyra som jag är så gav jag allt och körde på tills det blev stopp och jag satt i min lilla bil och grät efter att ha lämnat trött och ledsen son på fritids. Jag såg mig i backspegeln och sa till mig själv: ”Jag orkar inte mera nu.” Sen körde jag till jobbet och pratade med min chef, fixade och förberedde för att stanna hemma 1 vecka… jag blev hemma helt i 2 månader, halvtid 4 månader, jobbade 75% 4 månader innan jag 11 månader senare var tillbaka på 100% och sen började det om igen…

2012 i augusti påbörjade jag min utbildning inom friskvård. Jag investerade 1 år eller 2 terminer i något som jag ser som en av de härligaste tiderna i mitt liv. Vi började först kl 9 och genast slapp sonen morgonfritids! Vi slutade senast kl 15 och genast slapp sonen att vara kvar längst på fritids! Då började jag inse att det inte var hållbart för mig, att jag borde göra något annat och inte fortsätta jobba som innesäljare med de arbetstiderna som rådde. Min son var 12 och hann fylla 13 under mitt år på skolan. Jag startade mitt företag JILA 4 goodlife september 2013, jobbade 50% på mitt gamla jobb och fyllde upp med arbete på mitt företag resterande tid. I april 2014 slutade jag min anställning helt som innesäljare och tog sats med mitt företag som enda inkomst och arbetskälla. Det har varit stundtals tufft på flera sätt, MEN det gav mig och min son lugna och stressfria morgnar som är guld värda och faktiskt helt livsviktiga för mig.

Mitt företag är min dröm

Att starta ett eget företag var något jag aldrig trott att jag skulle göra. Helt ärligt så trodde jag inte att jag kunde och att det bara var till för rika att starta eget. Men så hade vi samtal här hemma och bestämde oss för att testa. Både för min egen del, för mitt mående och för att jag skulle orka med att vara en närvarande mamma till en son med en funktionsnedsättning och för min sons skull. För hans välmående skull. För mig har det mesta handlat om min son, men självklart har jag fått mer andrum och ett friare liv utan så mycket stress. Ärligt så har det varit en hel del tuffa situationer också med att ha eget, det tänker jag inte alls vara hemlig med. Men kontra en vanlig anställning och den stress och press det gav mig så är det ändå så att mitt eget företag är mer fördelar med. En frihet under ansvar och ett sätt för mig att stå på benen och inte vara sjukskriven pga stress och oro. Alla timmar jag får lägga ner på allt kring min son kan jag aldrig få någon ekonomisk ersättning för, men att slippa be om ledigt och vara en belastning för min arbetsplats blev en avgörande punkt för mig. Jag är lojal och plikttrogen och vill göra rätt för mig. Det kunde jag stundtals inte känna när jag var anställd och hade mina fasta tider att prestera på.

Ett levande företag under ständig utveckling

Företaget är levande och under ständigt pågående arbete där jag kan välja till och välja bort vad jag ska erbjuda. Hälsa och välmående kan vara mycket brett. Nu har jag 2 olika projekt i planering och under uppbyggnad, vilket jag tycker är mycket spännande och givande. Jag insåg, när jag väl startade företag, att jag är en driftig entreprenör som vill skapa, vara kreativ och med en flexibel inställning så kan man åstadkomma mycket!

Om livet ändras här och nu så ska jag alltid vara tacksam för det här!

Fast tillbaka till mina morgonstunder så vill jag säga att det finns inget jag är så tacksam för som just dessa! Om hela livet skulle ändras här och nu så ska jag alltid minnas hur mycket de gav mig i själsfrid och lyckan att få ge min son mer harmoni och ro.

Vi mäts så ofta i tid och pengar och prestation. Som om vi vore små brickor i ett spel vi sällan själv valt.

Vad är ett rikt liv egentligen? Vad handlar det om för dig? Jag vet vad det handlar om för mig. Jag behöver inte ha senaste modet, inte senaste tekniken eller fräsa omkring i en splinkans ny bil OM det betyder att jag måste lägga den mesta tiden på att jobba jobba jobba för någon annan som BLIR RIK på min arbetsinsats. Går det bra för ett företag och de gör en rejäl vinst så sitter du ändå där med enbart din timlön hur bra du än har presterat. Jag vet att det finns andra möjligheter, där du slipper jobba halvt ihjäl dig och ändå ha möjlighet att tjäna pengar. Jag har hittat mitt sätt och i ett av mina ”ben” i företaget så hjälper jag även andra med att hitta andra värden i livet.

Vi bör njuta av livet varje dag

Mitt motto är att vi alla ska ha tillgång till livets njutbara ting i den omfattning vi själva önskar. När jag stannar upp och låter själen komma ikapp, när jag lyssnar på mig själv och det jag känner, då har jag kommit en bit på rätt väg. När jag stannar upp och hör fågelkvitter, känner livet, andas in frisk luft och njuter av en skogspromenad är jag rik på det bästa livet kan ge mig. Då behöver jag inte sakna något egentligen om jag tar möjligheten som finns för oss alla.

Livet, det är en gåva, som ger och som tar. Jag följer flowet så ofta jag kan. Vissa dagar är lite tyngre och det är de dagar när jag har stannat upp och hämtat upp mina tankar och känslor. Då när jag lyssnar och reder ut vad som är mitt och vad som jag behöver släppa för att gå vidare och må bra igen. Att stanna upp, ge sig själv den möjligheten, det är något vi alla borde göra.

Gå sakta. Andas djupa andetag. Lägga sig på sängen ett litet tag och blunda, andas ner i magen, stilla sitt inre och lyssna inåt hur det känns. För ibland skaver livet, vi mår inte bra, blir deppiga, men vi fattar inte varför. Stillar vi oss och lyssnar så kommer svaren. Det som poppar upp är ofta det vi behöver lyfta och fundera kring. Stort och smått. Bara det att ge sig själv en stund att stanna, känna och förstå. Prova! 🙂

SLOW DOWN…

Vackra stenar byggde jag ett torn av en magisk dag på stranden i Knäbäckshusen på Österlen.

Ha en fin onsdag och stanna upp och ta några djupa andetag.

Kram Jill

2 reaktioner till “En bara vara dag idag”

    1. Tack! 🙂 Ja jag tror vi är ganska många som går och funderar och grunnar på det här… I många år funderade jag på hur jag skulle ta mig vidare, men sen så kändes det som att det kom till mig. Med ett öppet sinne och en nyfikenhet kommer man långt har jag upptäckt! 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s