Uncategorized

Vad tusan säger vi egentligen?

Automattankarna

Vad menas med en automattanke?

Redan som ett litet barn lär du dig hur vissa saker ska vara, gå till och hur det är. Vuxna runt omkring dig berättar gärna om och om igen om hur det är.

Vi har massor av ordspråk som bekräftar detta.

Som liten funderar du inte över sanning eller osanning när någon berättar hur det är. Du är av naturen inte kritisk mot källan som liten. Källan är ju din mamma, din pappa, din morfar, din farmor, din moster osv. Klart att allt är sant!

För mamma, pappa, morfar, farmor och moster så blev deras teorier sanningar när de var barn. Vi ärver våra ”sanningar”.

Många av dessa sanningar omvandlas till automattankar som vi sedan själv uttalar överallt, tänker och sedermera förmedlar vidare till våra avkommor.

Sanning eller inte?

Tyvärr verkar de flesta av våra automattankar vara så att säga av ondo. Kanske var en ”sanning” i efterkrigstiden helt sant, fast då långt bakåt i tiden. Hallå, vi snackar mitten av 1940-talet och tiden där efter! 

Nu, är en annan tid, men automattankar och ”sanningar” har en tendens att hänga sig kvar…

Varför ifrågasätter vi inte dem oftare? Kanske för att våra ”källor” är våra närmsta familjemedlemmar?

Det är ingens fel. Men nu är en annan tid och det är dags att omprogrammera/avprogrammera oss.

Säkert har du lärt dig att ”Det ska vara motstånd”, ”Pengar är ett nödvändigt ont”, ”Du ska arbeta hårt för att komma någon vart”, ”Vanliga arbetare ska inte komma upp sig. De ska hålla sig till de sina.”

Jag skulle kunna räkna upp massor. Du kan säkert lägga till en hel del när du börjar tänka efter.

Ord med motsägelsefulla budskap

Det finns en massa andra vardagstankar och uttryck där vi direkt skapar upp ett motstånd och förvirring. Motsägelsefulla budskap, dubbla budskap och de som försöker lära sig vårat härliga modersmål svenska kliar sig förbryllat i huvudet. Vad menas?

”Fruktansvärt BRA!” Hmmmm låter som något jobbigt hänt?

”Helt otrolig prestation” Hmmmm ja det kunde man ju inte tro skulle ske?

”Skitsnyggt!” Hmmmm är bajs snyggt eller vad?

”Vansinnigt gott” Hmmmm vet inte om jag vågar äta ifall man blir galen av det?

”Nu är jag på banan igen!” Hmmm äter man inte banan?

Listan kan göras precis hur långa som helst!

Sammanfattning

Jag har själv fått tänka till ganska mycket och många gånger för att förstå hur jag själv och andra pratar i vardagen. För det vi säger påverkar mer än vad vi tror faktiskt.

När du säger dubbla budskap i en mening (se exempel ovan) så skapar du upp ett visst motstånd som du själv säkert inte är medveten om.

Ett ord är väl bara ett ord. Ja det är sant och ett ord kan vara laddat med olika känslor för olika personer. Själv har jag en dålig vana att slänga in svärord i meningarna ibland. För mig är ett ganska snällt svärord en slags känsloförstärkare och inte för att skända Gud eller kalla på Djävulen (hahaha det sa fröken i skolan att man gjorde och så blev man svart på tungan dessutom!) Återigen… de här gamla ”sanningarna” som på något sätt lever kvar som triggers i oss fast vi inte tänker på det.

Jag ska ge er ett sista ord att tänka på: TACKSAMHET

Jag kan säga: Jag känner en sådan stor TACKSAMHET över att mina svärföräldrar hjälper oss så mycket både ekonomiskt och med barnen.

Ofta skapar ordet TACKSAMHET upp en en direkt känsla av att stå i tacksamhetsskuld till någon och man skapar också upp ett dåligt samvete för att man är till besvär och borde ge tillbaka, nästa gång måste jag ställa upp tillbaka så vi är kvitt. Tills jag har möjlighet att ”betala” tillbaka så göds mitt dåliga samvete ju längre tiden går…

Ändå så tänker vi ju att ordet TACKSAMHET är positivt. För vi kan vara så tacksamma för att vi har ett varmt hem, mat på bordet, en fin man, duktiga barn i skolan osv…

För er som är bekanta med Attraktionslagen så tror jag att ni anar vart jag vill komma. Det är inte det du säger som är av största betydelse utan vibbarna av det du säger, önskar och vill ha. Om ett ord skapar upp motstånd i dig så sänder du ut vibbar av det och får mer av motståndet – alltså tvärtemot vad du egentligen vill ha…

Nu ska jag sluta snurra till det. Det är ju ändå fredag och då vill man ha fredagsmöjs och koppla av hjärnan helt från tankeverksamhet på annat än att somna framför tv:n ikväll 😉

Ha en härlig fredag! Här är det dags att gå ut med hunden i skogen och rensa hjärnan och andas massor av frisk luft! / Jill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s